Jak zrobić ciasto marchewkowe przepis

Ciasto marchewkowe jest jednym z najłatwiejszych ciast do zrobienia. Wszystko czego potrzebujesz to tylko marchew, jajka, olej i proszek do pieczenia. Zobaczmy więc, jak zrobić ciasto marchewkowe przepis.

Składniki:

– 1/2 szklanki niesolonego masła

– 1 1/2 szklanki cukru

– 1/2 filiżanki brązowego cukru

– 2 jajka

– 1 filiżanka mąki uniwersalnej

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 łyżeczki soli

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 1/2 szklanki startej marchewki

– 1 filiżanka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Nasmarować patelnię 9×13 cali i wyłożyć ją papierem pergaminowym.

Utrzeć masło i cukry do uzyskania puszystości. Dodaj jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu. W osobnej misce przesiej suche składniki, a następnie dodaj do masy maślanej. Wymieszać z wanilią i startą marchewką. Dodać orzechy. Wlać ciasto do przygotowanej patelni. Piec przez 40-45 minut lub do momentu, gdy nóż włożony do środka wyjdzie czysty.

Podawać na ciepło z kremowym lukrem serowym i posypką z cukru pudru.

Kremowy lukier serowy:

– 1 filiżanka zmiękczonego serka śmietankowego

– 1/2 filiżanki zmiękczonego masła

– 1/2 filiżanki cukru pudru

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– 1/4 filiżanki ciężkiej bitej śmietany

– 1/2 łyżeczki barwnika spożywczego (opcjonalnie)

Metoda:

Wymieszaj serek śmietankowy, masło i wanilię. Powoli dodawaj cukier i dobrze ubijaj. Dodaj bitą śmietanę i barwnik spożywczy.

Wnioski:

Jest to najlepszy przepis na ciasto marchewkowe w historii. Jestem pewna, że pokochasz ten przepis z powodu jego prostoty i pysznego smaku.